Делегати на Конгреса на БСП излязоха с декларация Защо напуснахме Конгреса?. На

...
Делегати на Конгреса на БСП излязоха с декларация Защо напуснахме Конгреса?.
На
Коментари Харесай

Социалисти с Декларация: Защо напуснахме Конгреса на БСП?

Делегати на Конгреса на Българска социалистическа партия излязоха с декларация  " Защо напуснахме Конгреса? ".

" На 11 февруари 2023 година Българска социалистическа партия бе върната в от дълго време отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното проваляне! ", декларират социалистите. Според тях " управлението се крепи на " обещанието " да вкара Българска социалистическа партия още веднъж във властта. Но след този Конгрес кой ще изиска да ръководи с властническа, националистическа и антиевропейска партия с хора упрекнати в корупция " от интернационалните сътрудници, се споделя в декларацията. 

Заседанието на Конгреса бе белязано и от редица невиждани нарушавания на Устава, настояват подписалите се. " Подмяна на делегати, замяна на преброители, повишен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите, с цел да се подсигурява прокарването на всички решения на управлението, налагане на цензура и изключване на микрофони, очевидни фалшификации и операции на гласуванията, както и недопускане на включване на точка за преустановяване мандата на ръководителя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

Кулминацията на драмата в НДК настъпи с изключването на 13 делегати единствено поради желанието им да се изкажат на Конгреса. Сред тях са ръководителят на делегацията на Българска социалистическа партия в Европарламента, юношески водачи, интелектуалци. " Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не одобряваме изключването на тези наши приятели и призоваваме общинските и районните организации да не се преценяват с противоуставното решение на Конгреса. ", показват подписалите се под документа. 

" Политиката на управлението отпраща Българска социалистическа партия в небитието. Това е следващото доказателство за безплодието на една клика, която похити Българска социалистическа партия и я трансформира в фракция, подчинена на егоцентризма и властолюбието на личност, непозната на партията и на социалистическите хрумвания и идеали. Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на правилата на груповото управление - всичко това обезличава и деморализира Българска социалистическа партия и отблъсква левите хора. ", предизвестяват социалистите.

Те са безапелационни, че с " такава " подготовка " за идните избори управлението поставя завършек на очакванията за разширение на публичното доверие и растеж на изборните резултати. Онези делегати, които напуснаха омерзени съвещанието на Конгреса, демонстрираха сила и решителност за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията! "

Излезлите от Конгреса социалисти оферират скоро да се съберат на вътрешнопартийна полемика, с цел да обсъдят действителния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата концепция.

Ето и целия текст на декларацията:

" Защо напуснахме съвещанието на Конгреса на Българска социалистическа партия?

На 11 февруари 2023 година станахме очевидци на невиждан напън и апаратни хватки от страна на управлението. А вредите върху облика на партията са големи. Как наподобява Българска социалистическа партия през днешния ден:

1. Антидемократична и репресивна - партия надълбоко скарана със себе си, в която всяко друго мнение се цензурира и глоби.

2. Деидеологизирана и популистка - заимстваща похвати и инструментариум от извънредно десни националистически обединения. Това ще я сложи трайно в изолираност.

3. Антиевропейска - засилващата се вътрешнопартийна обсесия от заприказва и мислени врагове на управлението (Съвета на Европа и Партията на европейските социалисти).

4. Деинтелектуализирана - толерира се верноподаничеството на стеснен партиен хайлайф за сметка на страха от експерти, интелигенция и потвърдени специалисти.

5. Партия на лицемерието и двойните стандарти за корупция - за едни единствено подозрението е причина да бъдат остракирани; за други - даже санкционирането им от интернационалните сътрудници се оказва, че не е задоволително.

Ръководството се крепи на " обещанието " да вкара Българска социалистическа партия още веднъж във властта. Но след този Конгрес кой ще изиска да ръководи с властническа, националистическа и антиевропейска партия с хора близки до управлението упрекнати в корупция?

Българска социалистическа партия е в изолираност и обещанията за власт ще останат единствено мираж!

*

На 11 февруари 2023 година Българска социалистическа партия бе върната в от дълго време отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното проваляне на Българска социалистическа партия! От мощ - притежател на вяра, то я затвърди като сборище на непочтеност! Лъсна истината за грозните неистини на узурпаторското управление:

· " ние сме най-демократичната партия " - неистина!

· " би трябвало да се почита всяко мнение " - неистина! (стига да не е друго от това на председателката)

· " решенията са по правилник на груповите ни органи " - неистина! (изключванията са " по фотография " и каприза на председателката)

Станахме очевидци на невиждано тъпчене на Устава:

1. Над 60 делегати на Конгреса се оказаха с отнети права директно преди съвещанието. На тяхно място - без единодушието на партийните членове по места - бяха назначени правилни на ръководителя и на обкръжението й " тествани " хора.

2. Близо 70% от преброителите на Конгреса бяха сменени, без значение от нормата в Устава, че са определени за 4-годишен интервал ( т.е. през 2020 г.).

3. Увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите - не беше позволено разискване и гласоподаване по настрана на управителните и на работните органи на Конгреса.

4. Делегати на Конгреса, измежду които членове на ИПО Платформа " Социализъм 21 век ", внесоха Резолюция, която не беше раздадена на делегатите. В нея се упорства: за незабавни решителни дейности за преодоляване на по-нататъшния срив на партията; срещу присъединяване или поддръжка на държавни управления, излъчени от ГЕРБ, Политическа партия или ДБ; преустановяване на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на партията според подадената от нея оставка; избор на заместител ръководител, кадърен да сътвори нова организация за присъединяване в идните национални и локални избори, както и за начало на всеобхватно обновяване на партията.

5. Изключване на микрофони, отнемане на делегати от правото да се изкажат и да изразят и защитят своята позиция.

6. Явни фалшификации и операции при гласуванията.

7. Недопускане на включване на точка в Дневния ред за преустановяване мандата на ръководителя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

8. Изключване от партията на 13 делегати единствено тъй като имат дързостта да мислят друго от госпожа председателката и нейните доближени. Сред тях са ръководителят на делегацията на Българска социалистическа партия в Европарламента, юношески водачи, интелектуалци. Безпрецедентен антидемократичен и антипартиен акт в историята на Българска социалистическа партия.

Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не одобряваме изключването на тези наши приятели и призоваваме общинските и районните организации да не се преценяват с противоуставното решение на Конгреса. Нека диалогът за това се състои в низовите организации, в които те членуват по този начин, както планува Уставът на партията. Настояваме да не се приключват правата им на присъединяване в активността на партията. Председателката на Българска социалистическа партия и тясното й обкръщение се пробват да отстранят наши приятели, потвърдили се като същински социалисти през годините обратно и отстояващи твърдо идеологическите хоризонти на нашата партия. За разлика от тези, които безмълвно и бездушно подвигнаха чинно ръце за изключването им, с цел да обслужат персоналните упоритости на един самозабравил се водач. Днес от първостепенно значение е да отстоим себе си като социалисти, да защитим своите полезности и правила на взаимност и приятелство, да се надигнем против самозабравянето и вярата в личната безпогрешност!

*

Политиката на управлението отпраща Българска социалистическа партия в небитието. Това е следващото доказателство за безплодието на една клика, която похити Българска социалистическа партия и я трансформира в фракция, подчинена на егоцентризма и властолюбието на личност, непозната на партията и на социалистическите хрумвания и идеали. Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на правилата на груповото управление - всичко това обезличава и деморализира Българска социалистическа партия и отблъсква левите хора.

С такава " подготовка " за идните избори управлението постави КРАЙ на очакванията за разширение на публичното доверие и растеж на изборните резултати!

Битката за връщане към здравия разсъдък, демократичните правила и другарския дух в нашата партия ще продължи! Онези делегати, които напуснаха омерзени съвещанието на Конгреса, демонстрираха сила и решителност за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията! Предстои да се съберем, с цел да обсъдим действителния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата концепция! "

Декларацията е подписана от 94 души, измежду които са Станишев, Зарков, Пирински, Витанов, Мутафчиев, Дърева и десетки други делегати обезпокоени от бъдещето на партията в изолираност. Присъединяването на делегати продължава и след публикуването на Декларацията.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР